Pirinç güvesi soluk sarı-kahverengidir. Tek renkli bir yapıya sahiptir, ayırt edici özellikleri yoktur. Damarları koyu renklidir ve arka kanatları neredeyse saydamdır. 15-25 mm kanat genişliğine sahiptirler.

Larvaların vücutları mattır, sarımsı/beyaz renktedirler ve başları koyu kahverengidir. Vücutları uzun ve yoğun kıllarla kaplıdır.

Tropik iklim kökenlidirler ancak artık dünyanın her yerine yayılmışlardır. Kuzey Avrupa ülkelerinde bile görülmektedirler. Bu ülkelere ithal gıda maddeleriyle birlikte ulaşırlar.

Bu tropikal tür sıcak iklimleri sever ancak ılıman iklimlerde de sıcak depolarda yıl boyunca hayatta kalabilirler. Depolanmış gıdaları istila eden bir zararlı türüdür. Tahılları ve özellikle pirinci tercih eder. Un değirmenlerinde yaygın olmakla birlikte her türlü depolanmış gıda alanında görülebilirler.

Bu güve tahılları, özellikle pirinci istila eder ama aynı zamanda yağlı tohumları, kakao çekirdeklerini, kuru meyveleri ve baharatları da yer.

Gıda kaynaklarının üzerine ya da yakınlarına 160’a yakın yumurta bırakır. Uygun koşullar altında larva safhası 15-20 gün sürer. Larvalar, pupa evresini geçirmek için güçlü ağlardan yoğun bir koza örmektedir. Bu evre 7-10 gün sürer.

Güve zararları

Pirinç güveleri yüksek oranda güçlü ağlar ve atıklar üreterek gıda maddelerini kontamine eder. Gıdalar birbirine yapışarak satış ve tüketime uygun olmayan bir hale gelir.

Pirinç güvelerinin atıkları diğer depo zararlı canlılarını da çekerek ürünlerdeki hasarın ve kontaminasyonun artmasına neden olur.

Güve zararlısı mücadelesi

 

Güve mücadelesi, diğer ürünlere ve alana hızlı yayılmasını engellemek için önemlidir. Bazen insektisitlerle, bazen fiziksel önlemlerle, bazen de fumigasyon metodu uygulamalarımız ile ancak kontrol altına alınabilir. Lütfen uzmandan yardım ve bilgi alınız.

 

 

 

 

 

Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ACİL ÇAĞRI